Gamba

Gamba is een verzamelnaam voor grote garnalen, maar er zijn vele rassen en soorten en kwaliteiten met elk hun eigen leefgebied en oorsprong. Ook worden er (vaak ten onrechte) ontelbare namen gebruikt voor dezelfde soorten gamba’s zoals Tiger of Black Tiger, Cocktailgarnaal, Scampi’s, Chinese garnaal, Middenlandse zee garnaal, Reuze garnaal,enz.

De soorten die het meeste gegeten worden op volgorde zijn de :

Black Tiger (Penaeus Monodon) Bangladesh, Indonesïe, Thailand / wildgevangen
Witpootgarnaal (Litopennaeus Vannameï) / Gekweekt, wildgevangen.
Chinese garnaal (Penaeus Pann) Zuid-chinese zee, Indonesïe / wild gevangen
Reuze garnaal (Penaeus Semisulcatus) wildgevangen.
Zoetwatergarnaal (Macrobrachium rosenbergi)

 

Scampies

Scampi’s of reuzenzoetwatergarnalen worden gekweekt in Zuid-Oost-Azië en Zuid-Amerika. Meestal gaat het om de Macrobrachium Rosenbergii, een grote zoetwatergarnaal met zeer fijne en lange scharen. Ze worden steeds diepgevroren verkocht. De beste en duurste zijn de scampi’s die op de boot in zeewater in blok en zonder kop zijn ingevroren. De scampi’s die aan land worden gepeld en in zoet water ingevroren, zijn van mindere kwaliteit.

Scampi’s kwamen in de mode toen de mensen op vakantie gingen naar Spanje en Italië. Scampi’s zijn goed om aan spiesjes te steken en op de barbecue te bereiden. U kunt ze ook bakken in een vetstof. Het vlees heeft echter weinig smaak en vraagt om een krachtige saus. Scampi’s worden vaak gebruikt in gekruide Thaise of Vietnamese bereidingen.

Uit de diepvries :

Scampi zonder kop Scampi zonder kop en schil Grote scampi met schil en kop Imitatie garnalen