Paling wordt in vele landen gegeten. In Japan maken ze er het traditionele zomerse gerecht Kabayaki van. In België is “paling in het groen” een landelijk bekend gerecht. In Noord-Europa eet men paling het liefst gerookt. Gerookte paling kunt u zonder verdere bereiding eten. Gerookte paling smaakt prima in salades. In Scandinavië en Denemarken eet men paling gebakken. Een populair gerecht met paling heet daar “Staegt ål”. Men kan de paling ook stoven. Paling is ook erg geschikt voor in de vissoep of voor visfondue. Paling is gaar als het vlees blank van kleur is tot op de graat. Bij palingfilet is dat makkelijker te zien, omdat men de filet over de gehele lengte kan bekijken.

Wilde paling

Het leven van de paling begint en eindigt in de Sargassozee, in de Atlantische oceaan ten oosten van Florida. De palinglarfjes drijven met de Golfstroom af richting Europa en Afrika. Over deze tocht van zo'n 7.000 km doen de larfjes drie jaar, in de tussentijd ontwikkelen zij zich tot glasaaltjes van 2-7 cm lang. Op basis van geur weten zij de riviermondingen te vinden. Daar ontwikkelen zij zich in rivieren en meren in 8 jaar tot volwassen paling van 30-75 cm en zwemmen dan weer terug naar de Sagassozee om daar te paaien en te sterven.

Kweek

Nog maar een klein deel van de Nederlandse paling wordt gevangen in onze binnenwateren en het IJsselmeer. Echter op zoek naar een opening in onze zeewering wordt hij massaal gevangen door Franse en Spaanse vissers die de glasaal met tonnen tegelijk naar China exporteren. Daardoor is de palingstand in de Nederlandse wateren de laatste jaren met 95% afgenomen. Daarom heeft een aantal Nederlandse kwekers en vissers de handen ineen geslagen om iets aan die achteruitgang te doen. Ze kopen op zee gevangen glasaal van de Fransen en de Spanjaarden. Die mesten ze een poosje in eigen kweekbakken, om er sterke visjes van te maken, en zetten ze vervolgens uit in Nederlandse binnenwateren. Het overgrote deel is dus tegenwoordig (tijdelijk) gekweekt. Helaas is er tot op heden nog geen commerciele manier gevonden volwassen palingen in kweekbakken te laten paren, de eitjes op te vangen en daarna op te kweken tot volwassen palingen.

Sector zet 400.000 jonge palingen uit in Friesland

Op 12 juni 2012 zijn ruim 400.000 jonge palingen (pootaaltjes) uitgezet in het Friese Tjeukermeer en Sneekermeer. Dat gebeurde in het kader van het herstelproject ‘Uitzet glas- en pootaal’ dat door het Productschap Vis wordt geleid. Maar liefst 1200 kilo jonge palingen (pootaaltjes) werd verdeeld over het Friese Tjeukemeer (300.000 stuks) en Sneekermeer (100.000 stuks). De Friese wateren zijn gekozen vanwege het schone water en bodem en de mogelijkheid voor vrije uittrek van de aal.Met het uitzetten van de pootaal wordt een verbeterde uittrek van schieraal beoogd en daarmee een verbetering van de voortplanting, zodat er weer genoeg glasaal op een natuurlijke manier ons land binnen kan zwemmen. Volgens rekenmodellen zullen drie van de zeven pootaaltjes het tot volwassendom brengen.