Omdat de vis wordt gekweekt, kan je het hele jaar door tilapia tegen een constante kwaliteit en prijs kopen. Tilapia wordt op een ecologisch verantwoorde wijze gevoed volgens gestelde kwaliteitsnormen met plantaardige eiwitten waardoor de tilapia een gezonde, stevige en mild smakende vis is. Tilapia komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika en het Midden Oosten. Tilapia is een vis die zowel in zoet, zout als brak water kan leven en veel weg heeft van de baars. Veel Indische Nederlanders kennen de tilapia uit de koloniale tijd. Belgen kennen de vis uit de tijd dat Congo bij België hoorde. De vis wordt dan ook op bescheiden schaal in België en Nederland gekweekt. Het overgrote deel van het aanbod komt nog wel rechtstreeks uit Afrika. Na filering is de vis binnen 24 uur in Europa.

Tilapia filets zijn graatvrij. Hierdoor zijn ze makkelijk te bereiden. U kunt de filets marineren of paneren. U kunt ze bakken, stomen, grillen, pocheren, stoven, of verwerken in roerbakgerechten. U kunt tilapia in gerechten vervangen door kabeljauw of nijlbaars. Door de stevige structuur van het visvlees is deze vissoort prima geschikt voor het bereiden van ovenschotels. Door de milde smaak kan tilapia met alle soorten groenten gecombineerd worden. De vis kan worden geserveerd met aardappelproducten, pasta en rijst. De vis combineert ook goed met andere vissoorten of zeevruchten (zoals garnalen) in een vispotje of vissoep.