Wij verkopen kabauljauw als :

kabeljauwfilet kabeljauwmoten

Kabeljauw kan op vele manieren worden bereid. Het is een vis die op een snelle makkelijke manier kan worden klaargemaakt. Kabeljauw kan worden gebakken, gestoomd, gepocheerd, gegrild en in de oven worden bereid. Voor een snelle bereiding doet u de vis in de magnetron. (Voor 250 tot 300 gram kabeljauw verwarmt u de vis afgedekt in een magnetronschaal op 600 watt.) Kabeljauw neemt gemakkelijk smaken op. De vis kan in aluminiumfolie verpakt met diverse groenten op de barbecue worden bereid. Stukjes gemarineerde of gefrituurde kabeljauw doen het prima als borrelhapje of bij het (vis)buffet.

Kabeljauw is een roofvis en jaagt op bijna alle eetbare diersoorten die in zijn leefgebied te vinden zijn. Dankzij een uniek soort ‘anti-vries’ systeem is de kabeljauw in staat om ook in zeer koude omgevingen te kunnen leven. In vrijwel alle zeeën op het noordelijk halfrond zijn kabeljauwen te vinden (mits er een gematigd tot koud klimaat heerst).

Een plek waar kabeljauw zich vaak bevindt is rond wrakken op de bodem van de zee. Afhankelijk van het ras, gedragen de kabeljauwen zich op verschillende, typerende wijzen. Er zijn rassen die trektochten van honderden kilometers houden op zoek naar eten; andere rassen zijn minder fanatiek en bevinden zich gedurende hun hele leven op ongeveer dezelfde plek.Veel meer weetjes over de kabeljauw vindt je uiteraard op de Wikipedia pagina.
De soort die wij kennen, komt in de winter naar de Noordzee. De kabeljauw paart in Nederlands zeewater en komt hier ook in zijn zoektocht naar voedsel. Rond het voorjaar verlaat de kabeljauw ons vaarwater weer. Uiteraard blijven er altijd scholen achter, maar de grote pieken zijn duidelijk te zien tussen oktober en april. Gedurende deze maanden is de kabeljauw dan ook vaak een stuk voordeliger geprijsd.

Het dier kan makkelijk 1.6 meter lang worden en 40 kg zwaar, de grootse ooit gevangen was 1,8m en bijna 90 kg.
Kleine kabeljauw heet gul. Gedroogde kabeljauw wordt ook stokvis genoemd en gefrituurde stukken kabeljauw worden wel kibbeling genoemd.