Wij verkopen zeetong als :

Zeetongfilét Zeetong compleet
 
Slibtong  

De tong (Solea solea) is een bruingevlekte platvis.
Tong heeft een voorkeur voor relatief ondiep water met een zand- of modderbodem. De tong komt voor in het water van de oostelijke Atlantische Oceaan van Zuid-Noorwegen tot aan Senegal en vrijwel de gehele Middellandse Zee. In de winter trekt de tong zich terug naar het iets warmere water in de zuidelijke Noordzee.
De tong dankt zijn naam aan de ovaalronde vorm. Zijn kleine oogjes staan dicht bij elkaar aan de rechterzijde van het lichaam. Dat geeft de vis de mogelijkheid om half ingegraven in het zand op een voorbijzwemmende prooi te loeren. De tong wordt net als alle andere platvissen geboren als een 'gewone' vis met een oog aan beide zijden van het lichaam. De jonge tong ondergaat echter al snel -als hij net iets groter is dan 1 cm- een metamorfose tot platvis. Een tong kan maximaal ongeveer 70 cm lang worden.
Behalve aan de typerende lichaamsvorm kan de tong ook gemakkelijk herkend worden aan de tastdraadjes die zich onder aan de bek bevinden. De tastdraadjes worden gebruikt voor het opzoeken van voedsel: vooral wormen, maar ook kreeftachtigen en schaaldieren.

Slibtong ?

Een sliptong is een kleine zeetong. Het woord sliptong is vermoedelijk etymologisch verwant met de werkwoorden slippen of slepen. Een sliptong is zo klein dat hij gemakkelijk door de mazen van het net slipt; sliptongen worden gevangen met een sleepnet. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal vermeldt bij sleepharing 'met een sleepnet gevangen'

 

Zeetong kan op verschillende manieren bereid worden, van stomen tot barbecueën. De meest bekende manier om de vis te bereiden is “sole meunière”. Hierbij wordt de vis eerst in bloem gewenteld en daarna in een flinke hoeveelheid hete boter gaar gebakken. Tong is een geliefde vissoort in de Franse viskeuken. De vis vormt hier een basis voor vele soorten gerechten. De vis heeft dat waarschijnlijk te danken aan het fijne, maar stevige visvlees. De vis leent zich ook makkelijk voor vele soorten bereidingen. Ook kinderen waarderen de vis, omdat er geen graten in zitten.