Zeeduivel is een heel bijzonder vis. Omdat hij goed gecamoufleerd is zien de andere vissen hem niet. Hij ligt op de bodem te wachten op zijn prooi. Op zijn kop heeft hij een lange dunne stekel, een soort vlaggenstok met in de top een vlaggetje (pluimpje). Hiermee zwaait hij heen en weer en lokt andere dieren die hij dan met zijn enorme bek vacuum(!) naar binnen zuigt. Die enorme kop is trouwens groter dan zijn hele lijf, waarvan slechts 25% geschikt is voor consumptie.
Soms jaagt hij aan de oppervlakte en is dan in staat hele zeevogels naar beneden te sleuren en te verorberen. Ondanks deze merkwaardige eigenschappen en zijn monsterachtig uiterlijk is het een veel gevraagde vissoort die uitstekend smaakt.

De vis heeft geen graten, maar wel een dik bot in het midden. U kunt de vis marineren, stoven, bakken, pocheren of grillen. Zeeduivel kan eventueel vervangen worden door andere witte vissoorten. Zeeduivel is een van de duurdere vissoorten op de menukaart van restaurants. Vaak wordt de vis dan aangeduid met de Franse benaming “Lotte”. De vis laat zich uitstekend combineren met alle groenten, aardappelproducten, rijst en pasta. U kunt van zeeduivel ook een heerlijk frisse salade maken.