Nederlanders eten meer gerookte paling dan verse paling. In Nederland wordt jaarlijks dan ook maar liefst 6 miljoen kilo paling gerookt. Hiervan wordt 60% verwerkt tot filets en 40% wordt in zijn geheel verkocht. De Nederlandse palingrokers roken de vis pas als deze vet genoeg is, wat de smaak ten goede komt.

Veel mensen kennen paling alleen van het broodje paling of op een toastje, maar wist u dat u paling ook heel goed kan combineren met groenten ? Hieronder een aantal lekkere recepten !

Recept: Salade van gerookte paling en kappertjes

Ingredienten :
200 g gerookte paling
1 eetlepel kappertjes
½ eetlepel citroensap
1 eetlepel olijfolie extra vierge
2 eetlepels Italiaanse kruiden (vers of diepvries van Darégal)
1 krop eikenbladsla
1 komkommer
zout en peper

Bereidingswijze :
Snijd de palingfilets in stukken van 4 cm. Hak de kappertjes grof. Klop in een kom een dressing van citroensap en olijfolie. Roer de kappertjes en de Italiaanse kruiden erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de stukjes paling erdoor. Was de sla, maak de bladeren droog en scheur ze in stukken. Verdeel de sla over 4 borden. Halveer de komkommer in de lengte, schraap de pitjes eruit en schaaf met een dunschiller of kaasschaaf in de lengte dunne repen van de komkommer. Leg de komkommerrepen losjes gevouwen op de sla. Schep de palingstukjes met dressing in het midden op de salade.

Lekker met geroosterde toast.

Met dank aan www.visrecepten.nl

 

Recept: Cocktail van paling en appel

Ingredienten :
200 gram gerookte palingfilet
1 kleine stevige zure appel
10 sprietjes bieslook
halve sinaasappel
1-2 eetlepels medium dry sherry of witte wijn
1 bekertje zure room
8 blaadjes eikenbladsla of ijsbergsla
zout en versgemalen peper

Bereidingswijze :
Snijd de paling schuin in mooi dunne reepjes. Schil de appel en snijd hem in kleine stukjes. Knip de bieslook in stukjes van 1 cm. Boen de sinaasappel schoon en rasp er 1 theelepel oranje schil af. Pers de sinaasappel uit. Roer in een kom de geraspte schil met 1 eetlepel sinaasappelsap, de sherry en zure room tot een sausje. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep in een andere kom de paling, appel, 1 eetlepel bieslook en 1 eetlepel saus door elkaar. Verdeel de cocktail over vier coupes of schaaltjes en schep de rest van de zure roomsaus erover. Strooi de bieslook erover.

Lekker met geroosterd brood.

Met dank aan www.visrecepten.nl

 

Recept: Salade van gerookte paling en radijs

Ingredienten :
150 gram gerookte palingfilet
1 bosje radijs
200 gram gemengde salade
2 eetlepels citroensap
1 theelepel suiker
2 eetlepels slaolie
4 eetlepels magere yoghurt
halve theelepel kerriepoeder
zout en peper
2 eetlepels grofgehakte peterselie (of uit de diepvries van Darégal)

Bereidingswijze :
Snijd de palingfilet in stukjes van 1 cm. Maak de radijsjes schoon en snijd ze in vieren. Hussel de sla met de stukjes paling en de radijs. Verdeel de salade over 4 bordjes. Meng het citroensap met de suiker, de slaolie, de yoghurt, het kerriepoeder, een snufje zout en peper. Schep de citroendressing over de salade en strooi de peterselie erover.

Lekker met warme toast.

Met dank aan www.visrecepten.nl

 

Recept: Preisoep met gerookte paling en mosselen

Ingredienten :
400 gr prei
100 gr gerookte palingfilet
50 gr boter
2 uien
1 luter runderbouillon (van 2 tabletten)
? liter slagroom
2 el gesnipperde bieslook
1/2 kilo mosselen
zout en peper.

Bereidingswijze :
Kook de mosselen in ca. 5 minuten gaar: de schelpen zijn dan open. Snijd de prei in smalle ringetjes. Pel en snipper de uien, Smelt de boter in een pan en voeg de prei en ui toe. Bak de groenten al roerende ca 5 minuten zonder te laten kleuren Voeg de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en laat de soep afgedekt zachtjes ca 15 minuten koken. Snijd de paling schuin in stukjes ca 2 cm. Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine. Roer de slagroom erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper. Laat de soep door en door heet worden. Schep de soep op,verdeel wat stukjes paling over de vier borden en bieslook.