Recept: Kabeljauw met saffraan

Ingredienten :
4 moten kabeljauw
500 g tomaten
2 tenen knoflook, geperst100 g prei (het wit)
1 venkel3 takjes peterselie
1 snufje saffraan
100 ml water
zout en peper

Bereidingswijze :
Snijd de tomaten in stukken en doe ze in een pan. Voeg de knoflook, gesneden prei, ui, gesneden venkel, peterselie en saffraan toe. breng het geheel op smaak met zout en peper en laat het 30 minuten sudderen op laag vuur.
Voeg de vis toe en zet hem onder water. Breng alles snel aan de kook op hoog vuur.
Draai het vuur dan lager en laat het mengsel nog eens 10 minuten zachtjes koken.

 

Recept: Kabeljauw met zuurkool en lamsoorschuim

Ingredienten :
300 gr kabeljauw
250 gr zuurkool
6 jeneverbessen
2 laurierblad
boter
50 gr lamsoor
100 ml visbouillon
100 ml melk
zout en peper

Bereidingswijze :
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met wat boter en doe de zuurkool hier in. Plet de jeneverbessen en voeg samen met de laurierblaadjes toe aan de zuurkool. Verdeel wat klontjes boter over de zuurkool en dek af met aluminiumfolie. Zet het geheel dan 25 minuten in de oven.
Breng de bouillon aan de kook en voeg de lamsoor toe. Laat het een aantal minuten doorkoken zodat de lamsoor zacht is. Voeg de helft van de melk toe en maak fijn met een staafmixer. Werk het dan door een zeef en zet apart.
Bestrooi de kabeljauw met zout en peper. Bak ze dan in een pan, op niet te hoog vuur, in de boter net gaar en houd warm.
Voeg de resterende melk toe aan de saus en verwarm het geheel, maar laat niet koken. Klop het dan schuimig met de staafmixer.
Schep de zuurkool op een bord (zonder laurierblaadjes en jeneverbessen), leg de kabeljauw er bovenop en schep er tenslotte wat van het schuim overheen.

 

Recept: Kabeljauwfilet met sjalotjes en mosterd

Ingredienten :
4 sjalotjes
50 g magere kwark
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels citroensap
400 g kabeljauwfilet
zout en peper

Bereidingswijze :
Verwarm de oven voor op 180 C.
Hak de sjalotjes fijn. Doe ze in een pan met 1 eetlepel water en laat ze zacht en glazig worden.
Meng de kwark met de mosterd, het citroensap en zout en peper.
verdeel de sjalotjes over de bodem van een ovenschaal. Leg de kabeljauw erop en schenk de kwarksaus erover.
Zet het geheel circa 15 minuten in de oven.

 

Recept: Kabeljauw ovenschotel

Ingredienten :
2 x 400 gram kabeljauw filet
4 el olijfolie
400 ml witte wijn
2 rode uien (in stukken)
8 takjes tijm
1 teen knoflook (gesneden)
1 citroen (schoongeboend)
4 el peterselie (fijngesneden)

Bereidingswijze :
Om de marinade aan te maken breng je eerst de wijn aan de kook. Vervolgens voeg je de ui en de tijm toe aan de wijn en haal je het geheel van het vuur. Laat in 30 min. helemaal afkoelen. Leg de vis in de ovenschaal, bestrooi met peper en zout en schenk de marinade erover. Laat 1 uur afgedekt in de koelkast marineren. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schenk de wijn zoveel mogelijk uit de ovenschaal, maar laat de rest van de ingrediënten in de schaal. Bewaar een beetje van de wijn. Schenk de olie over de kabeljauw en zet 6-8 min. in de oven. Schenk als het te droog wordt wat wijn over de vis. Rasp de gele schil van de citroen en meng met de peterselie en de knoflook. Neem de vis uit de oven en bestrooi met het mengsel. Serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree.