Recept: Gebakken schol met amandelen en bloemkool

Ingredienten :
2 scholfilets zonder vel (van 1 schol)
350 g bloemkoolroosjes
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel boter
25 g blanke amandelen, grof gehakt
1 eetlepel krulpeterselie, grof gehakt

Bereidingswijze :
Halveer de scholfilets in de lengte. Snijd van de bloemkoolroosjes heel kleine roosjes van ongeveer 1 cm groot af.

Verhit 1½ eetlepel olijfolie in een grote koekenpan. Leg de scholfilets in de hete olie, met de kant waar het vel zat naar boven. Schud de pan, zodat de scholfilets niet vastplakken. Voeg zodra de schol gaat kleuren een halve eetlepel boter toe en bak de schol op matig hoog vuur in 3-4 minuten lichtbruin. De schol wordt zo ook aan de bovenkant gaar. Keer de filets eventueel en bak de andere kant dan niet langer dan 1-2 seconden. Leg de scholfilets met de gebakken kant naar boven op een warm bord en houd ze warm.

Verhit 1½ eetlepel olie in een wok of hapjespan en roerbak de amandelen tot ze beginnen te kleuren. Schep dan de bloemkool erdoor en roerbak de bloemkool en amandelen op hoog vuur in 3-4 minuten gaar. Schep er een halve eetlepel boter en de peterselie door en voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe. Bak nog 1 minuut.

Schep de bloemkool met amandelen op warme borden en leg de scholfilets er schuin op. Garneer met toefjes peterselie.

 

Recept: Gebakken schol met Italiaanse tomatensaus

Ingredienten :
600 gram scholfilet
1 ui
1 teen knoflook
1 bakje kerstomaatjes
5 eetlepels olijfolie
2 eetlepels rode pesto
4 eetlepels bloem
1 eetlepel paprikapoeder
zout en versgemalen peper

Bereidingswijze :
Pel en snipper de ui en de teen knoflook. Halveer de kerstomaatjes. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook zachtjes aan. Roer de pesto erdoor en bak de tomaatjes 4-6 minuten zachtjes mee. Roer op een bord de bloem met zout, peper en paprikapoeder door elkaar. Wentel de scholfilets erdoor. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de scholfilets in 4-6 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege. Leg de scholfilets op vier borden en schep de tomatensaus erbij.

 

Recept: Gebakken scholfilets met hartige appelcomp

Ingredienten :
8 scholfilets
3 appels
1 eetlepel kerriepoeder
4 eetlepel vloeibare margarine
2 eetlepels verse munt (reepjes)
3 sneetjes oud bruin brood
2 eieren
zout en versgemalen peper

Bereidingswijze :
Wrijf de scholfilets in met zout en peper en laat ze even liggen. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Verhit 2 eetlepels margarine in een pan met een dikke bodem en bak de stukjes appel met ½ eetlepel kerriepoeder al omscheppend in 4-5 minuten beetgaar. Schep de munt erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Verkruimel de sneetjes brood fijn (in de keukenmachine). Klop in een diep bord de eieren los met het ½ eetlepel kerriepoeder en zout en peper naar smaak. Wentel de scholfilets eerst door het ei en druk ze dan in het broodkruim. Verhit de margarine in een koekenpan en bak de scholfilets in 4-6 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege voorzichtig met een spatel. Leg de scholfilets op vier borden en schep de appelcompote ernaast.

Lekker met sugarsnaps en aardappelpuree.

Tip: neem in plaats van kerriepoeder eens shoarmakruiden of Mexicaanse kruiden