Recept: Gebakken zalmmoot met bieslooksaus

Ingredienten :
4 moten zalm
1 eetl. olijfolie
2 sjalotjes, gesnipperd
2 dl. witte wijn
2 dl. witte vermout
1 potje kippenbouillon
2 eetl. gedroogde of verse bieslook
het groen van 1 bosje lente-ui
1 wortel, in dunne sliertjes geschaafd
1 bekertje crème fraîche
50 gram koude boter in blokjes
400 gram pasta

Bereidingswijze :
Doe de sjalotjes, witte wijn, vermout en bouillon in een pan en laat tot de helft inkoken. Voeg de bieslook en de crème fraîche toe en breng het geheel weer aan de kook. Voeg één voor één de klontjes boter toe en roer het er goed doorheen. Maak op smaak met zout en peper. Verwarm heel kort de wortelslierten en de lente-ui in kokend water. Bak de zalmfilets aan beide kanten bruin en bestrooi met zout en peper. Serveer met de saus de wortel- en de lente-uislierten.

Lekker met pasta.

 

Recept: Zalmfilét met gorgonzola

Ingredienten :
4 zalmfilets van ca. 150 g
zout, peper
25 g boter
100 g gorgonzola (of roombrie)
4 eetlepels fijngehakte peterselie
1 dl droge witte wijn

Bereidingswijze :
Bestrooi de zalmfilets met zout en peper. Verhit de boter in een koekenpan en bak de zalm aan de roze kant in ca. 2 minuten lichtbruin. Snijd intussen de gorgonzola in vier plakken. Keer de zalmfilets en leg de gorgonzola erop. Strooi de peterselie erover en schenk langs de rand van de pan de wijn erbij. Smoor de zalm zonder deksel in ca. 5-6 minuten zachtjes gaar en laat de wijn verdampen.

 

Recept: Gegrilde zalm met sesamzaad

Ingredienten :
4 zalmfilets (à 125 gram)
2 eetlepels sesamzaad
1 sinaasappel
1 gedroogd chilipepertje
3 eetlepels Japanse sojasaus
2 eetlepels sesamolie
2 eetlepels (zonnebloem)olie

Bereidingswijze :
Rooster het sesamzaad in een kleine droge koekenpan mooi goudbruin, laat het op een bordje afkoelen.
Boen de sinaasappel schoon en rasp er 1 à 2 eetlepels oranje schil af. Verkruimel het pepertje. Roer in een kommetje de sojasaus met het pepertje, de sinaasappelrasp en de sesamolie tot een sausje. Laat een grillpan goed heet worden. Bestrijk de zalmfilets dun met olie en rooster ze in de grillpan in 4-6 minuten mooi bruin, ze mogen van binnen nog rosé zijn. Keer de filets pas als ze vanzelf van de ribbels loslaten voorzichtig met een spatel. Leg de zalmfilets op warme borden en druppel het sojasausje erover. Strooi daarna het sesamzaad erover.

Lekker met pandanrijst en een salade van peultjes.

Tip: vervang het gedroogde chilipepertje door verse rode peper in dunne reepjes of een beetje chilipoeder. Maak een salade van beetgaar gekookte peultjes met dunne ringetjes prei en een dressing van limoensap, een beetje gembersiroop en sesamolie.