Recept: Zalmforel in een pakje van gerookt spek

Ingredienten :
1 zalmforel voor 4 personen
250 g dungesneden gerookt spek zonder zwoerd
2 el mosterd
1/2 citroen
2 dl room
peper
400 g vastkokende aardappelen
250 g zeekraal

Bereidingswijze :
Spoel de zalmforel, laat de kop eraan maar verwijder de ogen. Bedek de bodem van een braadslee met sneetjes gerookt spek. Smeer de forel aan beide zijden met mosterd in. Leg de vis in de braadslee en besprenkel met citroensap. Omwikkel de forel met het gerookt spek en kruid met peper. Dek de braadslee af en zet ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

Overgiet de vis met room en laat nog 5 tot 10 minuten onafgedekt verder garen in de oven. Blancheer de zeekraal kort. Dien de forel op in zijn spekpak, met gekookte aardappelen en knapperige zeekraal. Giet de saus over de vis.

 

Recept: Zalmforel met appeltjes

Ingredienten :
8 zalmforelfilets
1 appel, groene (type granny smith)
2 sjalotten
50 g brie
2 el appelsap
1 glas wijn, droge, witte
olijfolie
1 kl tijm, gedroogde
peper
zout

Bereidingswijze :
Snipper de sjalotjes fijn. Snij de appel in fijne plakjes. Verwarm de oven op 150°C.

Vermeng 2 el olijfolie met de tijm, een snuifje peper en zout. Bestrijk de visfilets langs beide kanten met de de kruidenolie. Bak de visfilets 5 minuten in een pan met antiaanbaklaag op een hevig vuur. Keer ze om in de helft van de baktijd. Leg vier filets op de velkant in een ovenschaal. Verdeel er de kaas over. Dek af met een tweede filet, met de velkant naar boven. Hou ze warm in de oven. Fruit de sjalotjes glazig in de braadpan van de vis, in 1 el olijfolie. Schenk er de wijn bij. Laat tot de helft inkoken. Doe er het appelsap en de appelschijfjes bij. Laat 1 minuut goed doorwarmen. Verdeel de gevulde visfilets over voorverwarmde borden. Lepel er wat hete saus bij en werk af met appelschijfjes. Serveer meteen.

Lekker met gebakken aardappeltjes of warme toast.